Stel jij regelmatig taken uit? Bijvoorbeeld het schrijven van je blog? En voel je je daar schuldig over?

Hoeft niet! Het heeft namelijk niks met luiheid of gebrek aan discipline te maken, volgens onderzoek aan de universiteit van Calgary.

Wat het dan wel is, vertel ik je graag in deze blog. Want het blijft natuurlijk vreemd dat we iets doen wat eigenlijk niet goed voor ons is. Meestal zijn de zaken die we uitstellen namelijk wel ergens goed voor en moeten ze uiteindelijk toch een keer gebeuren..

In deze blog meer waarom we uitstellen en tips om uitstelgedrag te voorkomen.

Ondernemers en uitstellen

Als ondernemer ben je je eigen baas. Niemand die zegt wat je moet doen. Jij bepaalt wat er moet gebeuren en wanneer. Iemand vroeg mij ooit of ik als ondernemer geen moeite had om ’s ochtends op tijd op te staan. Niemand die er iets van vindt als ik pas om 11 uur – of misschien zelfs wel 3 uur ’s middags- begin. Het antwoord was: ‘Nee, geen enkele moeite mee want ik heb elke dag zin om aan het werk te gaan.’ Dat betekent niet dat ik alles leuk vind.

Zo komt bij mij mijn eigen marketing, zoals het schrijven van blogs, altijd pas aan bod als een van de laatste taken. Als al het andere werk is weggewerkt. En zelfs dan is er altijd nog wel iets te verzinnen zoals strijken of het gras dat hoognodig gemaaid moet worden, of misschien even Facebook checken ..

En dat terwijl ik schrijven het leukste vind dat er is. Toch doe ik vaak nog andere klusjes voor ik echt begin met de tekst, zelfs al ben ik enthousiast over het onderwerp. Hoe komt dat dan? Dit artikel in de New York Times gaf me nieuwe inzichten.


“Stel jij het schrijven van nieuwe teksten voor je website of blog ook altijd uit? Besteed het dan uit. Ik vind jouw teksten namelijk wel heel belangrijk!”


De reden dat we uitstellen

In dit artikel vertelt Dr. Fuschia Sirois, professor in de psychologie, dat we uitstellen omdat we niet in staat zijn om te gaan met negatieve gemoedstoestanden rondom een taak. Samen met Dr. Tim Pychyl, professor aan de Carleton universiteit in Ottawa deed zij onderzoek. Daaruit bleek dat uitstelgedrag voortkomt uit het reguleren van onze emoties. Het is een manier om lastige emoties en negatieve gevoelens, zoals verveling, faalangst, onzekerheid, frustratie, weerstand, twijfel en dergelijke te managen.

“Uitstelgedrag komt voort uit het reguleren van onze emoties.”

Aha, het heeft dus niks te maken met time management of luiheid.

Psychologische en fysieke gevolgen

En dus? Gewoon maar aan toegeven dan?

Dat is helaas niet de oplossing want vreemd genoeg gaan we ons van dit zelfverdedigingsmechanisme niet beter voelen. Het positieve gevoel werkt maar kortstondig. De negatieve gevoelens op de lange termijn worden echter steeds sterker. omdat de taak meer gaat tegenstaan, waardoor we nog meer aan onszelf gaan twijfelen etc. En daarbij balen we van ons eigen gedrag. Een neerwaartse spiraal dus..

Uitstelgedrag is bovendien slecht voor onze gezondheid, blijkt uit ander onderzoek. Mensen die vaak uitstellen, zijn minder tevreden, vertonen eerder symptomen van angst en depressie, hebben vaker ongezonde gewoontes en zelfs meer chronische en hart- en vaatziekten.

Hoe voorkom je gevoelens die uitstel veroorzaken

Uitstel geeft dus op de korte termijn wel even een goed gevoel, maar uiteindelijk kun je beter gewoon de schouders eronder zetten. En om dat eenvoudiger te maken, geeft het artikel ook een aantal tips die je kunt toepassen op het moment dat je uitstelgedrag voelt opkomen.

De truc is om triggers die uitstelgedrag veroorzaken, te voorkomen. Je moet je hersens een grotere beloning geven dan de korte euforie van het uitstel: the Big Better Offer.

Concreet doe je dat als volgt:

1.      Vergeef jezelf

Uit onderzoek blijkt dat als je jezelf uitstelgedrag vergeeft, dat productief werkt. Door jezelf te vergeven, ben je in staat je over je eigen ‘slechte’ gedrag heen te zetten en je te focussen op nieuwe acties, zonder last uit het verleden.

2.      Toon zelfcompassie

Ook als je vriendelijk en begripvol voor jezelf bent ten aanzien van fouten die je hebt gemaakt in het verleden, helpt dat uitstellen te voorkomen. Er ligt dan minder druk op de taak, waardoor deze leuker wordt en je eerder geneigd bent deze op te pakken.

3.      Zoek de positieve aspecten

Als je jezelf betrapt op uitstellen, dan helpt het ook om goed te kijken waarom je de taak uitstelt. Kijk vooral naar de positieve aspecten of de uitkomsten van de taak. Hoe zul je je voelen als je de taak hebt afgerond?

4.       Onderzoek je gevoel

Ook goed is om je gevoel te onderzoeken. Waarom stel je deze taak uit? Hoe voel je je door het uit te stellen? Neemt je gevoel toe of af? Neem een moment om bewust te observeren welke gevoelens dit bij je teweeg brengt.

5.      Overweeg je volgende actie

Stel jezelf voor dat je de taak hebt volbracht, wat is dan je volgende actie? Dit helpt je in actie te komen. Motivatie volgt actie. Niet andersom. Als je begint, dan volgt motivatie vanzelf (merk ik nu ook bij deze blog. Het wordt steeds leuker!)


Motivatie volgt actie. Niet andersom.


6.      Neem afleidingen weg

Ben je bezig met je taak maar schakel je tussendoor steeds naar social media of andere afleidingen? Maak het jezelf dan moeilijker om afgeleid te worden. Leg bijvoorbeeld je telefoon buiten handbereik en schakel alle notificaties uit.

7.      Maak wat je moet doen zo makkelijk mogelijk

Door drempels weg te nemen, maak je het jezelf makkelijker. In het artikel van de NYT geeft de expert de tip in je trainingskleren te gaan slapen als je geen ochtendmens bent, maar wel wilt sporten voor werktijd. Dat scheelt alvast een 1e drempel!

Hetzelfde geldt voor het schrijven van je blog. Geen zin om iets te schrijven? Deel dan een interessant artikel dat je hebt gelezen, met een kort commentaar waarom jij het belangrijk vindt. Dat gaat een stuk sneller en je hebt weer wat van je laten horen. Of besteed het schrijven uit aan een copywriter.

Wat zegt je uitstelgedrag over jou?

Samengevat is uitstellen dus geen gebrek aan zelfdiscipline, maar een signaal van je emoties.

Onderzoek daarom waarom je iets uitstelt. Voel je je onzeker? Is daar wel een reden voor? Hoe heb je het er de vorige keer afgebracht?

Of vind je de taak gewoon vervelend of saai? Ga voor jezelf na of je wel bezig bent met de dingen waar je tijd aan wilt besteden. Het leven is te kort om te verspillen aan vervelende taken!

Laat het grasveld maar even wachten…

Hoe zit dat voor mij met mijn eigen blogs? Eh ja, na wat soul searching blijkt dat ik het schrijven van blogs voor anderen toch belangrijker vind dan mijn eigen blogs. En er is ook dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “Jij kunt dit zelf wel interessant vinden maar vinden anderen dat ook?” De reacties die ik kreeg op eerdere blogs zouden me toch moeten overtuigen om wel af en toe een blog te schrijven. Daarom…

Vind je dit een interessante blog? Dan helpt een like of delen mij om het publiceren van een blog de volgende keer  niet uit te stellen.