Visuals trekken de aandacht. Een goed gekozen plaatje bij je blog vergroot de kans dat mensen klikken aanzienlijk. Het beeldmateriaal op je website bepaalt je uitstraling.

Dit weet je natuurlijk al lang maar waar vind je goede visuals (voor niks of weinig?).

Gratis stockfoto’s

Er zijn verschillende websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden die je rechtenvrij mag gebruiken. Als je deze gebruikt, vraagt de fotograaf of eigenaar van de website soms wel of je melding wilt maken waar de foto vandaan komt. Een beleefdheid die jou niks kost maar een fotograaf wel bekendheid oplevert. Altijd doen dus! Op sommige websites kun je ook een kop koffie doneren aan de fotograaf. Als je zelf ondernemer bent, dan weet je hoe erg dit wordt gewaardeerd.

Hieronder een overzicht van een aantal websites:

 

Helemaal gratis en voor niks

Pexels.com Een van mijn favorieten: deze foto’s zijn vaak net iets origineler dan andere stockfoto’s. Met name geschikt dus voor creatieve blogs.
Unsplash.com Nog meer inspiratie nodig? Ook op Unsplash vind je schitterende rechtenvrije stockfoto’s.
Pixabay.com Meer dan 1,3 miljoen stockfoto’s en video’s vrij om te gebruiken. Verwijzing is niet altijd nodig.
Pikwizard.com Deze website biedt 100,000 rechtenvrije foto’s waarvan 20.000 exclusief voor deze site. Elke dag worden worden nieuwe foto’s toegevoegd. Genoeg keuze dus!
StockSnap.io Deze website valt ook onder de Creative Commons CC0 licentie, zoals de eerder genoemde websites. Je mag de foto’s gratis gebruiken met eventueel een vermelding. Je kunt handig zoeken in categorieën.
Pxhere.com Op deze site kun je in het Nederlands zoeken. Vooral veel sfeerplaatjes en landschappen.
Blog.snappa.com Deze blog biedt een overzicht van 21 websites met rechtenvrije foto’s. De meeste noem ik al in deze blog maar als je toch nog niet die ene foto kunt vinden, kijk dan hier eens.
Dreamstime.com Onder het tabje Free photos vind je een selectie gratis foto’s. Met een abonnement heb je keuze uit veel meer. Ze zijn niet heel goedkoop maar ze hebben wel veel materiaal! Niet alleen foto’s maar ook (nieuws)video’s, illustraties en audio.

 

Het gevaar van gratis

Stockfoto’s van bovengenoemde websites zie je wel in veel blogs en advertenties. Mensen weten dan ook dat je ze van een gratis website hebt gehaald.

Kijk maar eens naar onderstaande foto. Herkenbaar?

Deze man komt heel vaak voor in blogs en Facebook advertenties. Let maar eens op.

Bijna gratis en betaalbare stockfoto’s

Als je origineel wilt zijn, is het dus beter om soms (een beetje) te betalen. Veel van de bovengenoemde gratis website verwijzen al naar betaalde stockfotografie maar er is nog een tussenoplossing: bij onderstaande websites ontvang je een aantal stockfoto’s gratis als je je inschrijft op een nieuwsbrief of kun je ze per stuk kopen voor niet al teveel geld. Als de stijl je bevalt, kun je kiezen voor een abonnement.

Een beetje betalen en een beetje gratis

Haute Chocolate Styled Stock Photography voor vrouwelijke ondernemers. Als je ervan houdt: veel tierelantijntjes en zachte kleuren. Je krijgt 21 gratis stockfoto’s en maandelijks freebies als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Wil je meer? Dan kun je voor $ 99 drie maanden een abonnement nemen.
Placeit.net
en originalmockups.com
Wil je je website in een laptop of mobiel apparaat plaatsen? Dat heet een mockup. Op deze websites kun je dat doen vanaf een screendump of direct via de url van je website. Vanaf $ 7 per foto.
Stockgallery.com Deze stock gallery met foto’s speciaal voor vrouwelijke ondernemers bood ooit gratis foto’s als je je naam en adres achterliet. Dat is helaas verleden tijd maar ik wil je deze toch niet onthouden. De foto’s zijn erg ‘girly’ qua stijl. Past dat bij jou? Dan mag je voor $ 29 per maand onbeperkt downloaden. Daarvoor krijg je ook bonus content, zoals mini business traainings, social media graphics etc.

De beste visuals

De allerbeste visuals maak je natuurlijk zelf. Daarmee kun je je eigen stijl bepalen. Belangrijk is dat de visuals die je kiest, consistent zijn in stijl. Zo gaan je lezers (soms onbewust) herkennen dat het jouw blogs zijn of jouw website is.

Je kunt kiezen voor foto’s of voor graphics. Graphics passen beter op een website dan bij een blog. Daarmee kun je heel goed je kleuren en je stijl bepalen. De graphics op mijn website heb ik zelf ontworpen en komen overeen met de kleuren van mijn logo. Deze kleuren komen terug in al mijn communicatie-uitingen. Ook als ik teksten toevoeg of elementen aan foto’s zie je ze terug. Zo creëer je een consistent communicatiebeeld.

Tip: denk ook eens aan je vakantiefoto’s of ga eens een dag foto’s maken in de stad. Je eigen unieke materiaal gratis en voor niks!

Personaliseren van visuals

Met het bewerken van foto’s kun je je visuals verder personaliseren. Je kunt teksten of quotes toevoegen, layers of filters toepassen en uitsnedes maken van bestaande foto’s waardoor ze ineens weer heel anders overkomen. In een volgende blog vertel ik hier meer over.

Even op weg helpen?

Vind jij het moeilijk om de juiste visuals te kiezen voor je website of blog? Wil je graag advies of even sparren? Of wil je graag een icoon of infographic laten maken? Ik help je graag op weg. Neem gerust contact met me op.

 

Disclaimer
Deze blog is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven. Content2Connect kan echter niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele claims. Onderzoek altijd zelf welke rechten van toepassing zijn voor je een visual gebruikt.